Een fietsplan voor uw werknemers? Dit zijn de voordelen

Nieuw jaar, hoe start je opgeruimd en netjes?
Nieuw jaar, hoe start je opgeruimd en netjes?
2 januari 2019
voorbereiden van de aangiftes tips belastingdienst
5 dingen die u niet mag missen bij het voorbereiden van de aangiftes
1 maart 2019

Een fietsplan voor uw werknemers? Dit zijn de voordelen

voordelen fietsplan medewerkers

De voordelen van een fietsplan voor uw werknemers

Een fietsplan voor uw werknemers is niet nieuw. Al sinds 1995 is het mogelijk om fietsen te bestellen voor de werknemers met fiscale voordelen. Aanvankelijk waren de regels rond het fietsplan redelijk strikt. Er mocht maximaal € 749 besteed worden en eenmaal per drie jaar kon u als ondernemer een fiets bestellen per medewerker, waarbij duidelijk aangegeven moest zijn voor welke werknemer de fiets was en waarvoor deze gebruikt zou worden.

Sinds de invoering van de werkkostenregeling is er veel veranderd. Hoewel er gevreesd werd voor het fietsplan, zijn de regels al met al alleen maar eenvoudiger geworden.

Waarom een fietsplan?

Ruim de helft van de werkende bevolking wil met de fiets naar het werk komen, maar wil dan wél dat de werkgever hier een goede regeling voor treft. En dat is het probleem. Ruim 71% van de ondernemers weet namelijk niet van het bestaan van het fietsplan of wil hier niet mee aan de slag gaan.

Wat zijn de voordelen van een fietsplan?

Het fietsplan heeft tal van voordelen op verschillende vlakken. Allereerst is het beter voor de productiviteit en gezondheid van de medewerkers. Op de fiets van en naar het werk is bevorderend voor lichaam en geest én werkt daarnaast ook nog eens ontspannend.

Tegelijkertijd maakt een fietsplan fietsen ook daadwerkelijk mogelijk. In sommige gevallen zijn de afstanden namelijk net even iets groter. Een elektrische fiets zou dan de perfecte oplossing zijn, ware het niet dat de aanschafkosten hiervan vaak te gortig zijn voor de gemiddelde medewerker. Aangezien de Belastingdienst het maximale bedrag van € 749 heeft laten vallen bij het invoeren van de werkkostenregeling, kunt u als ondernemer hier een actieve rol spelen.

Daarnaast zijn er tal van andere voordelen die een fietsplan aantrekkelijk maken:

  • Niet meer hoeven zoeken naar een parkeerplaats;
  • Minder uitstoot en daarmee beter voor het milieu;
  • Geen last van files (vaak sneller binnen de steden).

Voordelen voor de ondernemer zelf

Als ondernemer wilt u natuurlijk dat het correct in de boekhouding opgenomen wordt zodat u zelf voordelen hebt. Juist dat gedeelte is aanzienlijk makkelijker geworden met de huidige regeling. U bepaalt zelf de aanschafwaarde van de fietsen en hoeft er niet meer verantwoord te worden waar de fiets voor gebruikt wordt.

Het enige waar u aan moet denken, is de forfaitaire ruimte. Sinds 2015 bestaat deze uit 1,2% van alle brutolonen die binnen de onderneming uitbetaald zijn. Overschrijdt u het forfaitaire budget, dan wordt er een eindheffing gerekend.

Tegenover deze administratieve drempel staan de voordelen die uw onderneming heeft bij het instellen van een fietsplan, zoals:

  • Werknemers die fris op het werk aankomen;
  • Gezondere werknemers (minder ziekteverzuim);
  • Een gezonder bedrijfsimago (minder auto’s voor de deur);
  • Minder verlies door werknemers die in files komen te staan.
  • Fiscale voordelen voor de onderneming.

Bent u een van de ondernemers die nog geen fietsplan heeft vanwege administratieve uitdagingen? Neem dan eens contact op met ons om dit direct op te lossen!