Gaan uw medewerkers standaard vanuit huis werken?

Wanneer is uw webwinkel een bedrijf – en gaat u hier dan mee verder?
2 september 2021

Gaan uw medewerkers standaard vanuit huis werken?

vanuit huis werken

Vanuit huis werken als de nieuwe standaard?

De Nederlandse overheid gaf in juli 2021 al aan dat vanuit huis werken weer aangeraden zou worden, tenzij het echt niet anders zou kunnen. Voorlopig lijkt het erop dat we de herfst en winter weer bij huis blijven in de uren van de baas, waar we zo goed mogelijk proberen de werkzaamheden te verrichten. Maar is het allemaal wel zo erg? Veel mensen hebben al aangegeven dat zij het thuiswerken eigenlijk helemaal niet zo vervelend vinden. Ook voor de ondernemers blijkt het thuiswerken tal van voordelen te hebben.

Wordt vanuit huis werken de nieuwe standaard in uw onderneming? En zo ja, waar moet u precies op letten wanneer het gaat om uw werkzaamheden?

Werken vanuit huis betekent een digitale werkomgeving

Gaan uw medewerkers vanuit huis werken? Vermijdt dan een communicatienetwerk dat uitsluitend bestaat uit mailcontact. Dit is niet ideaal, niet productief en leidt in de meeste gevallen tot problemen. Het is beter om een digitale werkomgeving te kiezen die bij u past. Er zijn veel gratis aanbieders, maar deze leveren vaak meer irritaties dan profijt op. Een paar tientjes per maand voor een afgeschermde, beveiligde en goedwerkende digitale omgeving is de investering meer dan waard.

Waar u ook op moet letten, is dat het sociale aspect van het werken volledig komt te vervallen wanneer er vanuit huis gewerkt wordt. Dit kan leiden tot een verminderd teamgevoel, minder samenhang in het team en kan zelfs leiden tot depressies onder de werknemers. Het kan daarom verstandig zijn om een centraal punt in te lassen, waarbij videobellen ingeschakeld wordt om het sociale aspect enigszins op te pakken. Skype is hier geschikt voor. Maar kiest u voor een abonnement op Zoom, dan wordt het nog vele malen makkelijker om te communiceren met groepen.

Gaat u ook thuiswerken?

Wanneer iedereen vanuit huis werkt, is het redelijk onzinnig om alleen op kantoor te gaan zitten. De meeste ondernemers zien al snel in dat zij alle werkzaamheden vanuit huis uit kunnen voeren, zeker met wat kleine aanpassingen. Zoals door laten sturen van de post (of kiezen voor digitale facturatie) en digitaal boekhouden zodat u niet straks met tal van mappen thuiszit.

Vindt u het nog een wat vreemd idee? Probeert u het eens. De ondernemers die u voorgingen, geven nu grotendeels aan dat zij hier wel toekomst in zien. De stress, uitgaven en verloren uren worden op deze manier allemaal kleiner wat nooit slecht is in een onderneming.