Tegenwoordig gaan mensen bewuster om met geld

chaos met de administratie
Chaos met de administratie? Dit moet u doen!
1 juli 2020
grootste administratieve fouten
De 6 grootste administratieve fouten die gemaakt worden door bedrijven
1 september 2020

Tegenwoordig gaan mensen bewuster om met geld

bewust met geld omgaan

Bewust met geld omgaan; de nieuwe standaard in 2020?

Bewust met geld omgaan is geen kunst. Het is het maken van weloverwogen beslissingen en het uitschakelen van impulsaankopen. Toch bleek in de afgelopen jaren dat dit aanzienlijk makkelijker gezegd dan gedaan was. In goede tijden is bewust met geld omgaan altijd net even iets lastiger dan wanneer er donkere wolken samentrekken.

Die donkere wolken hebben we afgelopen maanden duidelijk gezien. De coronacrisis heeft een stempel gedrukt op 2020. Voor velen is het een zwaar jaar geweest, waarbij bewust met geld omgaan geen keuze was, maar de enige optie om rond te kunnen komen met een lager inkomen. Ook voor ondernemers, want die zagen de marges steeds verder verdampen.

Bewuster geld uitgeven; noodzakelijk of omdat het kan

Er zijn verschillende redenen waarom u bewuster met geld om wilt gaan. Wellicht omdat het geen keuze is, maar omdat het moet. De coronacrisis heeft gezorgd voor hoge druk op verschillende sectoren, waarbij verschillende banen verloren gegaan zijn. Inkomsten zijn teruggelopen in huishoudens en bedrijven, waardoor er ineens beter gekeken moet worden naar de uitgaven die gedaan worden.

Bewuster met geld omgaan kan ook een keuze zijn. Bijvoorbeeld omdat u door de crisis aan het werk wilt met het opbouwen van een buffer om de toekomst wat eenvoudiger te maken. Of omdat bepaalde uitgeven bijzonder onnodig gebleken zijn de afgelopen tijd, nu u wat meer tijd gehad heeft om te kijken naar de uitgaven die u doet of gedaan heeft op wekelijkse basis.

Aan de slag met bewuster omgaan met uw geld

Wanneer u bewuster om wilt gaan met uw geld, maar niet weet waar u kunt beginnen, dan hebben we hier een aantal tips waar u nu al mee kunt beginnen:

  • Zorg ervoor dat u altijd een overzicht heeft met de inkomsten en uitgaven, zodat u weet wat de mogelijkheden zijn
  • Schakel impulsaankopen uit; beslis nooit over grote aankopen op de dag dat u deze voor het eerst overweegt
  • Koop alleen met geld dat u heeft; sluit geen leningen af en koop niet op afbetaling
  • Zorg ervoor dat uw partner (zakelijk of privé) weet wat de mogelijkheden zijn

Het belangrijkste in het hele proces is het houden van het overzicht. Privé kan dat met een huishoudboekje (of gewoon in een Excel-sheet natuurlijk). Op zakelijk vlak is het verstandig om de boekhouding actueel te houden, zodat u op elk moment weet wat de huidige stand van zaken is. Alleen dan kunt u bewust met geld omgaan.

Heeft u hulp nodig bij het bewust omgaan met geld of het maken van overzichten om meer inzicht te hebben in uw financiële situatie? Neem dan contact met ons op zodat we u direct een voorstel op maat kunnen doen.