Wat doet een boekhouder allemaal

write
Op zoek naar een administratiekantoor
1 september 2017
administratie
Hoelang moet je welke administratie bewaren
1 november 2017

Wat doet een boekhouder allemaal

boekhouder Utrecht

‘Nee, morgenochtend heb ik een afspraak met een boekhouder,’ antwoord Luuk (een grafisch ontwerper) als een vriend van hem een afspraak met hem wil maken. ‘Ik wist niet dat je een boekhouder had?’ antwoord deze verbaasd. ‘Dat is ook pas sinds kort en ik ben er echt heel blij mee. Het kost me zelf veel te veel tijd en ik ben er ook geen ster in. De uren die ik zo bespaar kan ik beter besteden aan mijn opdrachten.’ Zijn vriend is het daar helemaal mee eens. Hij besteed zijn boekhouding al meer dan tien jaar uit.

Gedeelte of de hele boekhouding uitbesteden

Zo gewenst kun je aan een goede boekhouder echt alle werkzaamheden uitbesteden die te maken  hebben met de financiële administratie van een bedrijf. Heel gemakkelijk, maar een en ander hangt natuurlijk ook af van het te besteden budget. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de BTW-aangifte te doen. Dat spaart weer in de kosten.

Tijd is geld

Ben je net gestart met je bedrijf, dan is er in overleg vaak best een betaalbare constructie te bedenken waarin je samen afspreekt wie precies wat doet. Heb je voldoende werk met je bedrijf dan is zoveel mogelijk uitbesteden al snel een goede keus. De boekhouder doet in de regel alles een stuk sneller en heeft daarbij ook echt verstand van zaken.

Wat doet een boekhouder nu precies

In grote lijnen; alle verrichtingen die met de boekhouding, dus met de financiën te maken hebben. Denk aan inkoop- en verkoopfacturen, verwerking kilometerregistratie, het opstellen van een jaarrekening en een resultatenrekening. De BTW-aangifte per kwartaal of per jaar. Adviseren over bijvoorbeeld de afschrijving van de inventaris of over de financiële voor- en nadelen van een lease-auto. De boekhouder kan zo nodig ook de bankverrichtingen regelen. Ook de loonadministratie kan worden ondergebracht bij de boekhouder. Kortom; zodra ergens een euroteken in voorkomt, dan ben je bij hem of haar aan het juiste adres.