Kosten vakantiegeld – extra uitgaven voor uw bedrijf?

voorbereiden van de aangiftes tips belastingdienst
5 dingen die u niet mag missen bij het voorbereiden van de aangiftes
1 maart 2019
uit eten met collega's aftrekbaar
Uit eten met collega’s? Eerst even dit lezen!
6 mei 2019

Kosten vakantiegeld – extra uitgaven voor uw bedrijf?

kosten voor vakantiegeld

Kosten voor vakantiegeld: alles wat u wilt weten voor mei!

Veel van uw werknemers tellen de dagen al af tot de vakantie. En u kunt de dagen aftellen tot de kosten voor het vakantiegeld weer in de salarisadministratie opgenomen moeten worden. Vakantiegeld uitbetalen is niet optioneel: elke Nederlandse onderneming is wettelijk verplicht om de werknemers extra salaris te geven. Maar wat zijn de eigenlijke kosten voor vakantiegeld eigenlijk en mag u zelf bepalen wanneer u het vakantiegeld betaalt?

Hoe hoog zijn de kosten voor vakantiegeld?

Het vakantiegeld bedraagt altijd minstens 8% van het bruto jaarsalaris. Hierbij wordt niet gekeken naar kalenderjaren. De periode van 1 juni tot en met 31 mei is de basis voor de berekening van het vakantiegeld. Bij het bepalen van de hoogte van het vakantiegeld wordt gekeken naar de cao.

Is uw onderneming niet gebonden aan een cao? Dan mag u zelf afspraken maken met uw werknemers over het vakantiegeld. Dit moet altijd gelijk of meer dan 8% van het bruto jaarloon zijn en moet schriftelijk vastgelegd worden in de arbeidsovereenkomst.

Moet ik mijzelf als ondernemer ook vakantiegeld uitbetalen?

Nee, de verplichting geldt alleen voor werknemers. U mag uzelf vakantiegeld uitbetalen, maar u krijgt nooit een boete wanneer u dit niet doet.

Mag u als ondernemer zelf bepalen wanneer u vakantiegeld uitbetaalt?

Dat mag u zeker, maar dan moeten hier duidelijke afspraken over gemaakt zijn. Er zijn grofweg drie opties die u kunt hanteren:

  • Betaling van het volledige bedrag in mei of juni;
  • Gespreide betaling waarbij het volledige bedrag eind juni voldaan is;
  • Maandelijkse betaling van het vakantiegeld.

Zorg er altijd voor dat uw werknemers weten wanneer het vakantiegeld betaald wordt. Veel mensen rekenen namelijk op deze ‘dertiende maand’ om bepaalde uitgaven te financieren. Het vakantiegeld moet altijd apart vermeld worden op het loonstrookje.

Waar komt het vakantiegeld eigenlijk vandaan?

Vakantiegeld is niet nieuw. Sterker nog, het is al meer dan een eeuw oud. In 1910 werd het vakantiegeld voor het eerst ingevoerd. Het was een vergoeding voor de werknemers die op vakantie gingen. In 1968 werd het systeem aangepast zodat de mensen die niet op vakantie gingen ook geld kregen.

Sindsdien zijn de kosten voor vakantiegeld een belangrijk onderdeel binnen veel ondernemingen. Vooral ondernemers met een groter personeelsbestand moeten hieromtrent een goede planning hebben.

Waar moet u aan denken bij de kosten voor vakantiegeld?

De kosten voor het vakantiegeld zijn geen verrassing. U kunt op elk moment in uw boekhouding berekenen hoe hoog de kosten precies zullen zijn. Daarom is het goed om gedurende het jaar alvast wat geld opzij te zetten voor de maand mei of juni wanneer u het vakantiegeld ineens betaalt.

Is dit geen optie voor u, overweegt u dan de afspraken aan te passen naar maandelijkse betalingen zodat de kosten voor het vakantiegeld nooit op kunnen lopen. Uiteraard helpen we u hier graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *