Zzp’ers hebben het zwaar; maar waar is de reserve van de zzp’er eigenlijk?

administratie als een last
Administratie als een last; creatieve ondernemers stoppen ermee
1 mei 2021
te veel administratie
Te veel administratie om nog aan ondernemen toe te komen?
8 juni 2021

Zzp’ers hebben het zwaar; maar waar is de reserve van de zzp’er eigenlijk?

reserve zzp

Reserve van de zzp mag naar het boek van de gebroeders Grimm

De gemiddelde zzp’er heeft een vervelend jaar achter de rug. Wanneer we kijken naar de resultaten van onze klanten die als zzp’er werken, kunnen we gerust zeggen dat er flink ingeleverd is. Kijken we naar heel Nederland, dan zien we zelfs dat er veel zzp’ers en kleinere ondernemers ondersteboven gegaan zijn. Weinig verrassend natuurlijk, want de steunpakketten zijn voor veel bedrijven simpelweg te laat gekomen.

Toch is ook goed duidelijk dat er een structureel probleem is. De reserve van de zzp’er is namelijk in de meeste gevallen een sprookje. Zeker in de eerste twee tot drie jaar wordt elke verdiende euro ingezet om de vaste lasten te betalen, te eten of het bedrijf overeind te houden. Hoewel dit zeer logisch is, is het niet goed. Wanneer er geen reserve van de zzp’er is, heeft deze namelijk letterlijk niets om op terug te vallen.

De reserve van een zzp’er; hoe zit dit nou eigenlijk?

Wanneer u als zzp’er werkt, heeft u geen personeel in dienst en draagt u de complete verantwoordelijkheid in uw bedrijf. Dat is een prettig idee, want u hoeft aan niemand te vertellen waarom iets anders gelopen is dan gedacht. Het betekent echter ook dat u de enige persoon bent die het geld binnenhaalt en het economisch management moet doen. En, als we zo vrij mogen zijn, de kans is klein dat u dat laatste ook daadwerkelijk doet.

Zzp’ers en economisch management, met het opstellen van een budget, het opstellen van gezonde marges waarin de reserve voor de zzp’er verwerkt zit (al dan niet een vast percentage), dat gebeurt veel te weinig. En dat is een structureel probleem. Heeft u niet een vast bedrag dat maandelijks naar een spaarpotje kan én heeft u gemiddelde of bovengemiddelde vaste lasten, dan zorgt u voor een enorm probleem.

We zien vaak dat zzp’ers het lastig vinden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Toch is het berekenen van een vast percentage of bedrag per maand lang niet zo lastig als u denkt. Aangezien het per bedrijf en sector verschillend is, is de beste optie gewoon eens contact met ons op te nemen zodat we u meer kunnen vertellen en direct verder kunnen helpen. Ook als zzp’er kunt u namelijk gewoon bij Officium Administratie terecht, zodat u wel een gezond toekomstperspectief heeft als zzp’er, waarbij de ‘reserve van de zzp’er’ van fabel naar feit gaat!