Hoe doet u belastingaangifte?

administratie op orde
Heeft u de administratie op orde?
1 april 2020
boekhouder inhuren
Waarom moet u een boekhouder inhuren?
2 juni 2020

Hoe doet u belastingaangifte?

belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen: hoe werkt dat?

Belastingaangifte doen. Het is ongetwijfeld niet uw hobby. Sterker nog, we kennen bijzonder weinig mensen die het leuk vinden om de belastingaangifte te doen. Maar eigenlijk is het voor de meeste mensen veel makkelijker dan zij denken. Aan de hand van de vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst zelf, hoeft u namelijk alleen maar de informatie te controleren die ingevuld is. Zo wordt belastingaangifte doen veel makkelijker dan u denkt.

In de meeste gevallen werkt belastingaangifte doen als volgt:

  • U opent de website van de Belastingdienst
  • Log in en ga naar ‘Belastingjaar 2019’ om vervolgens aangifte te doen
  • Controleer alle ingevulde gegevens en vul de ontbrekende gegevens aan
  • Wijzig de gegevens die niet correct zijn
  • Bent u klaar, dan verzendt u de aangifte nadat u ondertekend heeft met DigiD

U hoeft niet alle gegevens ineens te doen. Het kan zo zijn dat het te veel werk is om alles in één zit te doen. Het kan ook gebeuren dat u tussentijds weggeroepen wordt. Alle gegevens worden automatisch opgeslagen, maar niet verzonden. Bent u langer dan een kwartier inactief, dan logt de website u automatisch uit om veiligheidsredenen.

Als ondernemer heeft u uiteraard meer gegevens die ingevuld en gecontroleerd moeten worden. Ook zullen er meer gegevens ontbreken, omdat ‘uw werkgever’ geen jaaropgaaf kan versturen. Die werkgever bent u immers zelf.

Kloppen de gegevens niet of missen er aftrekposten?

Het kan gebeuren dat de Belastingdienst verkeerde gegevens ingevuld heeft. Bijvoorbeeld wanneer de jaaropgave van uw werkgever onjuist was. U kunt deze gegevens gemakkelijk aanpassen in het overzicht dat u voor u krijgt. Missen er aftrekposten of zijn er andere gegevens die niet ingevuld zijn, maar die wel ingevuld moeten worden? Dan vult u de gegevens zelf in. Daarom is het handig om van tevoren alvast de juiste papieren op te zoeken, zoals de zorgkosten die niet vergoed zijn, partneralimentatie, betaalde studiekosten waarvoor u geen studiefinanciering gekregen heeft.

Ook is het goed om een overzicht van leningen, schulden, lijfrentepremies en dividendgegevens bij de hand te hebben. Dit kan ervoor zorgen dat u meer of minder belasting moet betalen, of terug kunt krijgen. Het belangrijkste is echter dat alles op de juiste manier ingevuld wordt, zodat u niet achteraf nog eens met de gegevens aan de slag moet. Is alles direct juist ingevuld en betaald? Dan bent u klaar met 2019. Een prettig idee.

Lukt het niet?

Lukt het niet met de belastingaangifte doen op de website van de Belastingdienst omdat u als ondernemer iets meer gegevens in moet vullen of het overzicht verloren bent? Neem dan eens contact met ons op. Ook wanneer u onzeker bent over de aftrekposten, of gewoon wilt dat een expert eens kijkt naar de mogelijkheden die u heeft. Officium Administratie helpt u graag verder met advies op maat tijdens de belastingaangifte doen.