Belangrijkste wetten en regelgeving rond de salarisadministratie

digitaal boekhouding doen
Digitaal de boekhouding doen, hoe werkt dat?
1 november 2019
juiste loonstrook
Een juiste loonstrook, wat is dat nou eigenlijk?
2 januari 2020

Belangrijkste wetten en regelgeving rond de salarisadministratie

wetten regels salarisadministratie

Salarisadministratie, waar moet u nou echt op letten?

Salarisadministratie is een belangrijk onderdeel van de boekhouding wanneer u personeel in dienst heeft. Het is tevens een element waar al snel veel tijd in gaat zitten, omdat er vaak mutaties doorgevoerd moeten worden. Tegelijkertijd zijn er bepaalde wetten en regelgeving rond salarisadministratie waar rekening mee gehouden moet worden. Besluit u zelf de loonadministratie te doen, dan zijn dit een aantal punten die van groot belang zijn.

De verplichte onderdelen van een salarisadministratie

De salarisadministratie bestaat minimaal uit volgende onderdelen:

  • Loonstaten
  • Loonstrookjes
  • Jaaropgaven
  • Vrijstellingen en afdrachtsverminderingen
  • Loonbestanddelen
  • Eindheffingen

Hierbij is vooral één factor van groot belang. De administratie moet op elk moment toegankelijk en duidelijk zijn. Een bak achter in het kantoor met alle papieren door elkaar heen is dus géén manier om de salarissen te administreren. Een duidelijke map met een heldere indeling is dit wel. Op die manier kan de boekhouder of Belastingdienst namelijk altijd inzicht krijgen in de situatie binnen uw bedrijf.

Dat is niet alleen praktisch wanneer aangifte gedaan moet worden. Het is ook handig wanneer u mutaties door moet voeren, een bepaalde loonschaal binnen de onderneming op wilt zoeken of de loonontwikkelingen van bepaalde personeelsleden wilt vergelijken. Hoe meer inzicht er is, hoe beter het is voor uw onderneming. Maar dat geldt uiteraard voor alle onderdelen van de boekhouding.

Bijzondere omstandigheden? Extra aandacht!

Loonstaten en loonstrookjes moeten voorzien zijn van de verplichte informatie. Daar bestaan dan ook nauwelijks misverstanden over. Maar wanneer er speciale gevallen zijn, dan is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Wellicht dat u belastingvoordeel krijgt voor bepaalde werknemers, of extra vergoedingen geeft aan bepaalde werknemers die niet tot loon gerekend worden. Of er is een bepaald premievoordeel voor een werknemer – of er is sprake van detachering. Dit zijn speciale gevallen waarbij meer afwijkingen dan standaardregels zijn.

Dit zijn doorgaans de gevallen die problemen opleveren wanneer er naar de salarisadministratie gekeken wordt. U kunt dit oplossen op drie manieren. De eerste manier is inlezen hoe de regelgeving precies werkt en dit bijhouden, omdat het een dynamisch belastinggebied is. U kunt dit ook uitbesteden intern aan personeelszaken. De laatste optie wordt echter het meest gekozen tegenwoordig: het uitbesteden van de salarisadministratie zodat u zelf gewoon de tijd heeft om aan het werk te gaan met uw eigen onderneming.

De administratie uitbesteden?

Wilt u minder aan het werk zijn met het verwerken van de getallen en namen op de juiste plaats? Vraag dan vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing binnen uw onderneming. Met de experts van Officium kunt u gewoon weer doen waar u goed in bent.