Een juiste loonstrook, wat is dat nou eigenlijk?

wetten regels salarisadministratie
Belangrijkste wetten en regelgeving rond de salarisadministratie
2 december 2019
loon aan medewerkers
Ik betaal loon aan werknemers; en nu?
1 februari 2020

Een juiste loonstrook, wat is dat nou eigenlijk?

juiste loonstrook

De juiste loonstrook en de eisen waar deze aan moet voldoen

In 2020 zijn de eisen voor de juiste loonstrook veranderd. Er is nog steeds geen verplicht model dat gebruikt moet worden. U bepaalt zelf op welke manier u de loonstrook vormgeeft, zolang de verplichte elementen maar op de salarisstrook vermeld zijn. In 2020 moet nu ook de aard van de overeenkomst op de strook staan om het een juiste loonstrook te maken. Welke andere elementen mogen echt niet ontbreken?

De verplichte elementen op een juiste loonstrook

Hoewel er geen verplichte vorm is voor de juiste loonstrook, zijn er wel standaardelementen die vermeld moeten zijn voordat het een correcte loonstrook is. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Het brutoloon inclusief premies, toeslagen en gratificaties
  • Vakantiebijslag (wettelijk minimum)
  • Aantal uren dat gewerkt is
  • De periode voor de loonstrook
  • De naam van de persoon die het loon ontvangt
  • Het bedrijf dat het loon betaalt
  • De verplichte gegevens voor de jaaropgaaf, wanneer de loonstrook ook hiervoor gebruikt wordt

Wat gaat er nog meer veranderen in 2020?

In 2020 zijn er veel veranderingen op het gebied van loon. De meeste mensen gaan erop vooruit omdat de belastingtarieven gunstiger uitvallen. Er blijft dus meer over na de juiste loonstrook. Ook voor werkgevers zijn er veranderingen. De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt actief. Het verschil tussen vaste en flexibele contracten wordt kleiner, waarbij vooral op het gebied van de WW-premie grote veranderingen zullen zijn.

En waar u ook rekening mee moet houden, is dat mannen na de geboorte van een kind nu ook vijf weken vrij kunnen krijgen tegen 70% van het loon. Dit geldt alleen wanneer het kind geboren wordt na 1 juli 2020. Niet alleen de moeders maar ook de vaders vallen dan even weg uit het actieve personeelsbestand en het is goed om daar nu alvast rekening mee te houden.

Veel regels en administratieve rompslomp?

Veranderde regels rond de juiste loonstrook en mogelijkheden rond verlof, het is bijkans niet echt waar u op zat te wachten bij de start van het nieuwe jaar. Wilt u in 2020 minder aan het werk zijn met de administratie van lonen en het opzetten van loonstrookjes? Neem dan eens contact met ons op, zodat we u kunnen vertellen wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen. Hoeveel tijd heeft u extra te besteden wanneer de salarisadministratie in het nieuwe jaar door professionals geregeld wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *