4 redenen waarom een cao een werkgever kan helpen

loonadministratie
Loonadministratie: iedereen krijgt wat hij of zij verdient
1 juli 2019
administratie op orde
Dit is de reden waarom uw administratie op orde moet zijn
1 september 2019

4 redenen waarom een cao een werkgever kan helpen

cao voor werkgever

Waarom kan een cao ook handig zijn voor de werkgever?

Als ondernemer heeft u veel te doen. Er moet van alles geregeld worden en daarvoor heeft u een sterk personeelsbestand nodig. Zodra u aan de slag gaat met personeel, wordt er vaak direct gesproken over cao. Hierin staan de rechten en plichten vermeld, maar u mag hiervan afwijken zolang het niet in strijd is met de wet.

Maar waarom is een cao nou eigenlijk handig voor u als werkgever? We hebben de redenen op een rijtje gezet voor u.

Een duidelijke lijn voor alle werknemers

Op het moment dat u ervoor kiest om geen cao te hanteren, wordt het lastig. Elke situatie moet persoonlijk beoordeeld worden. Ondanks dat u niet kiest voor een cao, moet u hier toch rekening mee houden. Zijn afspraken algemeen bindend verklaard, dan mag u hier niet nadelig van afwijken.

Met een ondernemings-cao heeft u een duidelijke lijn voor alle werknemers. U weet van tevoren precies wat u aan kunt bieden en wat u hier tegenover kunt zetten.

Er is meer ruimte in een cao dan u denkt

Een bepaalde werknemer die beter presteert, langer aanwezig is in de onderneming of meer functies op zich neemt? Geen probleem. U zit niet vast aan een cao. U kunt individuele aanpassingen doen, zolang deze in het voordeel van de werknemer zijn.

Ook hier geldt dat u een duidelijk uitgezette lijn heeft, maar er is meer ruimte dan u denkt om aanpassingen te doen.

Altijd in overeenkomst met de wetgeving

Weet u niet zeker wat u aan kunt bieden, welke aanpassingen gedaan mogen worden of hoeveel vakantiedagen u aan kunt bieden? Wilt u er tevens zeker van zijn dat u marktconforme voorstellen doet, zodat uw personeel net zoveel verdient als het personeel bij de concurrent? Dan is een cao helemaal een uitkomst. Is deze bindend verklaard door de Rijksoverheid, dat weet u zeker dat uw arbeidsovereenkomsten stroken met de huidige regelgeving.

Geen onenigheid

Heeft een werknemer een klacht over de primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden terwijl deze in een cao vastgelegd zijn? Dan kunt u hier gewoon op wijzen, zodat er geen onenigheid ontstaat. Mocht het zo zijn dat de werknemer inderdaad meer zou mogen verdienen, dan kunt u altijd de arbeidsvoorwaarden voor deze persoon aanpassen. Dit mag echter nooit in het nadeel van de werknemer zijn.

Kiezen voor een cao of niet?

Wanneer er gekozen wordt voor een cao, betekent dit minder administratie omdat de afspraken centraal vastgelegd zijn. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u hulp nodig bij het voeren van de administratie? Klop dan eens aan bij de experts op het gebied van salarisadministratie en bel naar 030 820 0386.